topleft
topright
Dnes je 15.10.2019, Meniny má Terézia

Análny kolík: len 5,80

9988-1.jpg

 

 

Guličky: len 6,90 Eur

3122.jpg

 

 

Putá: len 6,40

puta.jpg

 

 

Koreniny na náš stôl icon_zdravie.png
Hodnotenie čitateľov: / 1
SlabéVynikajúce 
Napísal tabu   
07.02.2012
30-b-1-12.jpg Podľa ajurvédy - indického životného štýlu aj liečby,  nám jedlo nezabezpečuje iba energiu na prežitie, ale je tiež základom pre všetkých našich päť zmyslov – pričom chuť je, samozrejme, na prvom mieste. Aby bola chuť uspokojená, jedlo by malo obsahovať všetky druhy chuti: slanosť, sladkosť, horkosť, kyslosť, ostrosť a tzv. „sťahujúcu, zvieravú“ chuť. Rovnováha chutí v našej strave je jednou z podmienok pre fyzickú, emocionálnu a duševnú pohodu, a tým aj vnímanie spokojnosti so životom.


Jednoducho povedané – jedlo má v sebe moc urobiť náš život "vynikajúcim". Ako to však zabezpečiť? Vieme, ako variť tak, aby všetky odtiene chutí boli v jedle prítomné? Áno, dá sa to – pomocou korenín.

 

 

Prečo je to chutné

 

Prečo nám sladké a slané chutí? Lebo od detstva nás všetci „napchávajú“ cukríkmi a čipsami. Prečo nám horké, kyslé alebo zvieravé nechutí? Horkosť väčšinou odmietame, lebo sú s ňou spájané nepríjemné skúsenosti /lieky sú horké, aj jedy sú horké/, na kyslú a zvieravú chuť tiež nie sme z detstva zvyknutí. Ajurvédsky špecialista Dr. James L. Brooks, spoluautor knihy  "Tajomstvo dlhovekosti“,  analyzoval niektoré črty tzv. "západnej stravy":
- Naša obvyklá strava sa skladá prevažne z troch chutí - sladká, slaná, kyslá, čím sa upokojuje Vata, jedna z troch „doshi – súčastí života“. Táto nerovnováha je typická pre súčasnosť, lebo sme rýchli, žijeme intenzívne a chceme upokojiť svoje emocionálne problémy: podráždenosť, neistotu, úzkosť a obavy. Preto si vyberáme spomínané tri chute. A výsledok? Nadmerné množstvo tuku a cukru spôsobuje nerovnováhu v inej doshi - v Kaphe. Potom sa úzkosť nahrádza lenivosťou, obezitou, depresiami a chamtivosťou". Podľa myšlienok ajurvédy znamená nedostatočné naplnenie ostatných troch príchutí v strave začiatok chorôb. Dr. Brooks tvrdí, že len vyvážená strava nám pomôže nielen k zdraviu a dlhovekosti, ale zbaví nás aj niektorých zlých návykov: napríklad závislosti na alkohole, atď.

Doshi: tri piliere ajurvédy

30-a-1-12.jpgTri „doshi“ – to sú tri „elementy", ktoré tvoria základ všetkých vecí.
Každý z nás nosí /hoci nevedomky/ v sebe všetky tieto tri súčasti , ale vždy je jedna prevládajúca, dominantná, podľa ktorej by sme sa mali stravovať.

Kam patríte?
(poznajte svoju doshi)   

Vata - ľudia náchylní k Vata majú štíhle telo, nízku hmotnosť, rýchle myslenie. Nestálosť je jednou z ich kľúčových vlastností. Vyvážený Vata má v sebe tvorivosť, nadšenie a chuť do života. Ak stratí rovnováhu, začína sa úzkosť, nespavosť a zažívacie ťažkosti.

Pitta – postava je atletická, myslenie racionálne, konanie motivované. Ak je človek typu Pitta vyrovnaný, má silný intelekt a môže z neho byť dobrý veliteľ. Ak je Pitta nevyrovnaný, bude podráždený a agresívny.

Kapha - má veľké telo, premýšľa pomaly a dôkladne, podlieha emočným výkyvom. Vyvážený Kapha je osoba plná pokoja a oddanosti. Nevyvážený Kapha býva ľahostajný, stagnuje vo všetkých oblastiach.


Vyrovnajte svoju „doshi“               

Tri základné „doshi“ tvoria jednu z rôznych podstát človeka: Vata je zodpovedná za pohyb, Pitta je zodpovedná za trávenie a Kapha za lubrikáciu.
V človeku prevláda buď jeden základný alebo z dvoch druhov zmiešaný typ „doshi“. Podľa toho, kam patríme, také máme vlastnosti, takí sme. A tento fakt, že sme sa narodili ako určitý, presný typ človeka, nemôžeme ignorovať, nedá sa to zmeniť, musíme sa „so sebou, so svojím typom“ naučiť žiť.  Narušenie rovnováhy doshi, keď ignorujeme svoju podstatu, vedie k chorobe.
Keď sú všetky tri doshi v rovnováhe, telo je zdravé a dožije sa vysokého veku. Každý z nás môže cítiť lepšie, ak urobí jednoduché zmeny  v stravovaní a životnom štýle. Ako to dosiahnuť? Poučte sa z nasledujúceho článku:

Obnova rovnováhy

Situácia sa dá napraviť pomerne jednoducho, a to pomocou korenín.
Korenia sú samy o sebe stvorené k tomu, aby pridali jedlu rôzne „odtiene“ podľa chuti. Teoreticky je totiž princípom ajurvédy harmonizácia chutí.
Napríklad človek typu Vata máva najčastejšie nedostatok horkej a zvieravej chuti. Ak sa teda cíti unavený, znamená to, že je v nerovnováhe a pomôže mu zázvor, rasca, aníz, tamarind a horčičné semienka.
Ľudia typu Pitta majú radi kyslú, slanú a korenenú chuť. Aby boli vyvážení, treba im pridávať do jedál fenikel, škoricu, kardamón a koriander. Ľudí tohto typu nezaťažujte čili, horčicou a klinčekom.
Ľudia typu Kapha majú radi chute sladké, slané a kyslé. Preto trpia nedostatkom "tráviaceho ohňa" a majú pomalý metabolizmus. Na prospech im budú absolútne všetky koreniny, čím viac, tým lepšie.

Prvá úderná päťka

30-B-11-06.jpgDo prvej pätorky korenín, ktoré sú najúčinnejšie, patria koreniny, ktoré sú prospešné pre všetky tri typy ľudí a mali by byť zastúpené každý deň v rôznych druhoch jedál: sú to kurkuma, zázvor, fenikel, škorica a koriander.
Kurkuma - prírodné antiseptikum so silným protizápalovým účinkom. Látky obsiahnuté v nej blokujú biochemické reakcie, ktoré vedú k zápalu akéhokoľvek druhu, blokujú aj rakovinu.  98% našich chorôb je spojených so zápalovým procesom a telom nemá schopnosť vzdorovať mu. Preto patrí kurkuma do každodennej stravy.
Zázvor je tzv. univerzálny liek. Široko známy pre blahodarný vplyv na trávenie a účinnosť pri prechladnutí. Okrem toho má analgetické vlastnosti a môže znížiť hladinu krvného cukru a cholesterolu.
Fenikel je bohatý na fytoestrogény, ktoré majú mnoho užitočných vlastností. Jedna z nich je zvýšenie laktácie, takže sa odporúča pre dojčiace matky. Ale tiež odstraňuje nadúvanie a znižuje nervozitu. Ak budete jesť štipku feniklových semien po jedle, pomôžete tráveniu a ľahkému dýchaniu.
Škorica môže brániť rozvoju plesní a ďalších mikroorganizmov, húb a kvasiniek, ktoré spôsobujú rôzne ochorenia. Tiež má schopnosť znižovať hladinu cukru v krvi. Mali by ju užívať ľudia s rizikom vzniku cukrovky. Škorica tiež zlepšuje krvný obeh, zmierňuje bolesti svalov a v kombinácii so zázvorom sa používa pri prechladnutí.
Koriander zlepšuje trávenie, zmierňuje nervozitu a pomáha pri reume. Odvar z listov koriandra zmierňuje úzkosť a podráždenosť.

Toxíny

Slabé trávenie a zle strávené potraviny sú hlavným zdrojom toxínov v našom tele, to hovorí ajurvéda a súhlasí s tým aj klasická západná medicína. Koreniny  pomáhajú k rozpadu toxínov a ich vyplaveniu z tela. Tiež zvyšujú "tráviaci oheň", čiže stimulujú sekréciu žalúdočných štiav, zlepšujú krvný obeh a peristaltiku v tráviacom trakte, čím sa zabraňuje vzniku toxínov.
Pri používaní korenín je dôležité mať na pamäti ďalší princíp ajurvédy – umiernenosť. Čiže treba dodržiavať proporcie – aj nadbytok dobrého môže viesť k zlému!!!
Kto objaví koreniny, ten sa naučí, ako získať viac potešenie nielen z jedla, ale aj zo života samotného.

Vypite si na zdravie

milk.jpg Nápoj pre typ ľudí Vata: mlieko so škoricou
Tento nápoj pomáha odstraňovať stres a úzkosť.
Na hrsť nasekaných fíg alebo datlí nalejte liter teplého mlieka, pridať 5 zrniek kardamónu, pol lyžičky škorice, pol lyžičky kurkumy a mletý zázvor. Priveďte do varu. Do vychladeného môžete pridať ešte niekoľko klinčekov a jeden bobkový list. Tento nápoj je najlepšie piť večer.

Pitta: korenený čaj
Zvieravá chuť silného čaju, mlieka a korenín pomôcť zvládať podráždenosť a navrátiť emocionálnu rovnováhu.
6 lyžičiek čierneho čaju, 6 zrniek kardamónu, 2 lyžičky škorice, ½ lyžičky sušeného zázvoru, 4 lyžice cukru nasypte do 1 litra vriacej vody, nechajte variť. Pridať pol šálky mlieka a priveďte zas do varu asi na 5 minút.

Kapha: zázvorový čaj
Tento pikantný sladkokyslý nápoj zvyšuje "tráviaci oheň", reguluje hmotnosť a chuť k jedlu.
80 g rozomletého čerstvého zázvoru, l lyžicu cukru, ½ lyžičky soli, štipku chilli papriky, zalejeme litrom vriacej vody. Priveďte zmes k varu, povarte asi 20 minút. Odstráňte z ohňa a pridajte šťavu z polovice limetky.

Komentár
Pridaj
Komentuj (Pri komentároch nepouzivajte prosim diakritiku)
Meno:
Názov:
Security Image

Powered by JoomlaCommentCopyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved.Homepage: http://cavo.co.nr/

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >
 
www.tabu.sk
Joomla Templates by JoomlaShack Joomla Templates